Wil jij heel goed Engels leren spreken? Vind je het leuk om niet alleen uit boeken te leren? Werk je graag met anderen samen maar kun je ook goed zelfstandig werken? Vind je leren eigenlijk best wel leuk? Wil je graag meer van de wereld ontdekken?
Dan is het TVWO iets voor jou
Praten over wereldzaken, kennis maken met de buitenlandse eetgewoontes. En wat dacht je van meelopen op een Engelse school, excursies naar belangrijke mijlpalen uit de geschiedenis, reizen naar Engeland, een uitwisseling met een buitenlandse school en nog veel meer!
Engels wordt je tweede moedertaal. Hoe dat kan? Je krijgt heel veel lessen in het Engels. Wat dacht je van bijvoorbeeld wiskunde, biologie en geschiedenis in het Engels? Aan het einde van het tvwo neem je ook nog deel aan een Engels IB examen
(International Baccalaureate).
J-TeCh is een vak waar je actief met onderwerpen bezig bent op het gebied van technologie en beta-vakken. Je kunt het volgen in de MH, H, V en TV klassen.
In klas 1 t/m 3 (HAVO en VWO) is doe je dat binnen Onderzoeken en Ontwerpen: in kleine groepjes werk je dan aan uitdagende opdrachten. Je werkt dan aan problemen zoals: in de ruimte smakelijk eten klaar maken, sfeerverlichting ontwerpen voor een lobby in de schouwburg, exposities ontwerpen over de stand van zaken op biomedisch terrein, tenten ontwerpen voor de scouting, een website maken voor een dierenarts, enzovoorts.
De opdrachtgever is vaak een bedrijf: er wordt een levensecht probleem voorgelegd waar je gevraagd wordt een oplossing voor te bedenken. Je brainstormt, je denkt, je onderzoekt, je ontwerpt je presenteert en …. je haalt je ‘targets’.
Durf jij het aan?
CAMBRIDGE ENGLISH
Who?
Voor gemotiveerde leerlingen van mavo en havo (ook h/v) die
- Engels leuk vinden en meer uitdaging willen!
- Elk jaar (of minder vaak als je dat wilt) mee doen aan Anglia-examens en (in klas 3 of 4) zelfs kans willen maken om een internationaal Cambridge certificaat te behalen!
- Graag ontdekkingsreizen willen maken naar leuke bestemmingen binnen en buiten de klas!
Wat houd het in?
TALK TALK TALK. Eén extra les per week op hoog niveau Engels. En een praktijkuur in het Engels. Dat praktijkuur is afwisselend muziek-tekenen-LO.
Het is gratis voor je ouders; dat geldt voor de extra les, voor het eventuele vak in het Engels en voor de activiteiten die erbij horen. Het kost wél extra als je voor een Anglia- of een Cambridge-certificaat aan de examens mee wilt doen. Informatie daarover krijg je als het zover is.
Cambridge English is goed te combineren met de keuze voor een ticket of JTeCh
Veelgestelde vragen
Wat moet het minimale startniveau van Engels zijn?
Er worden geen eisen gesteld aan het startniveau Engels. Door het onderdompelen in de Engelse taal zijn de niveauverschillen aan het begin van het schooljaar vaak al rond de herfstvakantie verdwenen. Dat is natuurlijk niet het geval als je vervroegd vreemdetalenonderwijs (VVTO) hebt gevolgd en/of je Engelstalig bent opgevoed.
Zijn er leerlingen die het spannend vonden om te kiezen voor TVWO?
Natuurlijk, de keuze voor TVWO is niet voor iedereen een makkelijke keuze. Er zijn best wat leerlingen die twijfelen of ze het wel kunnen. Heb jij dat ook? Het beste advies is (zeggen deze leerlingen), ga het gewoon proberen, het valt eigenlijk best wel mee.
Kun je naast TVWO ook nog een ticket of J-Tech kiezen?
Ja, op het JTC kies je een ticket of J-Tech, dus ook de TVWO-leerlingen. De keuzes zijn, Basic (2 jaar), Kunst & Cultuur (2 jaar), Sport (2 jaar) en J-Tech (3 jaar). Meer informatie hierover vind je bij de startpagina ‘tickets’.
Is TVWO hetzelfde als extra uren Engels volgen?
Nee, dat is niet hetzelfde. De twee grootste verschillen zijn:
- Bij het TVWO krijg je niet alleen extra lessen Engels, maar veel vakken worden Engelstalig onderwezen. Hierdoor leer je op een natuurlijke manier de Engelse taal en vergroot je jouw kennis op het gebied van Engels voor heel veel vakken. Dit is een voordeel is als je later gaat studeren, omdat heel veel colleges in het Engels aangeboden worden.
- Het tweede grote verschil is dat je een echte wereldburger wordt. Je leert nadenken over verschillen in culturen en gebruiken van mensen over de hele wereld. Dit gebeurt zowel in de les bij de verschillende vakken als door het doen van workshops, excursies en reizen.
Zijn er veel extra activiteiten bij het TVWO?
Jazeker! Ieder leerjaar ga je bij het TVWO op reis. In klas 1 start je met dagreizen, en in leerjaar 2 t/m 5 ga je ieder jaar op meerdaagse reis. Je ontmoet dan buitenlandse leerlingen, ontdekt verschillende steden en culturen en doet allerlei activiteiten. Daarnaast hebben we ieder jaar een paar Engelse theatergezelschappen op bezoek en worden er excursies georganiseerd. Het is te veel om op te noemen.
Kun je ook stoppen met TVWO?
In het begin is het best even pittig voor sommige leerlingen, maar we ervaren dat de leerlingen snel hun draai hebben gevonden in de Engelstalige omgeving. Als blijkt dat je niet op de juiste plaats zit, dan zullen we altijd naar de mogelijkheden gaan kijken in overleg met jou en je ouder/verzorger. Stoppen is dan één van de opties.
Als ik geen VWO-advies heb, kan ik dan toch starten met TVWO?
Helaas mag je dan niet starten op het TVWO. Je kunt dan wel Cambridge English volgen in de HAVO/VWO brugklas. Als je in het tweede leerjaar VWO gaat volgen, mag je bij een positief advies van de rapportvergadering beginnen in klas 2 TVWO.
In de onderbouw zijn veel meer Engelstalige vakken dan in de bovenbouw, omdat de centrale examens in het Nederlands zijn. Is de overgang van leerjaar 3 naar 4 dan niet heel lastig?
In de praktijk valt dit enorm mee. Uiteraard is het weer even wennen om alles in het Nederlands te horen en te lezen, maar ook hierbij geldt dat je het snel oppakt. Daarnaast heb je voor verschillende vakken een woordenlijst (glossary) gemaakt in de onderbouw waar je op terug kunnen vallen. Docenten van klas 4 hebben daarnaast ook al heel wat jaren ervaring met TVWO-leerlingen, dus kunnen jou goed helpen.
Wat kost de opleiding TVWO en wat is daarbij inbegrepen?
Op dit moment kost de opleiding TVWO in leerjaar 1 €390 en in leerjaar 2 t/m 6 € 450 per leerjaar. De reden voor dit verschil is dat er in leerjaar 1 geen meerdaagse reis gepland is en er geen examenkosten zijn. De bedragen zijn inclusief, dus de reizen, dagexcursies, workshops, extra lessen, materialen en examenkosten zitten in deze prijs inbegrepen. Er zal gedurende het schooljaar geen extra bijdrage meer gevraagd worden.
Kan iedere docent lesgeven aan een TVWO-klas?
Nee, dat is niet het geval. Een TVWO- docent is verplicht aan bepaalde eisen te voldoen. Zo moet hij/zij bepaalde Engelse taalexamens hebben behaald en wordt er geëist dat hij/zij zich regelmatig laat bijscholen in zowel de taalvaardigheid als in de speciale didactiek (manier van lesgeven) die gebruikt wordt bij de lessen aan het TVWO.
Iedere 5 jaar krijgt de school een inspectie (een soort examen) of de school aan onder andere deze eis voldoet.
Is er ook een THAVO en TVMBO?
Deze varianten bestaan in Nederland, maar op het JTC bieden we alleen TVWO aan. We hebben wel klassen Cambridge English voor MAVO, HAVO en HAVO/VWO. Dit zijn klassen waarbij er extra lessen Engels worden gegeven en enkele vakken ook Engelstalig onderwezen worden. Je vindt hier meer informatie over bij de startpagina, plusopleidingen, Cambridge English.
Vragen die vaak gesteld worden door ouders:
Wat is het verschil tussen Cambridge en International Baccalaureate (IB)?
Voorop staat dat zowel Cambridge als IB erkende internationale examens zijn.
Belangrijk om te weten is dat wij op het JTC in TVWO 5 en 6 IB English Language and Literature A Higher level aanbieden. Cambridge heeft 3 verschillende niveaus, nl. CFE (Cambridge First Certificate), CAE (Cambridge Advanced Exam) en CPE (Cambridge Proficiency Exam). Op het JTC bieden we de Cambridge English klassen CFE aan, in een enkel geval zal CAE gedaan worden. Je kunt als tvwo-leerling kan uiteraard ook meedoen met deze examens. In klas TVWO 2 doe je sowieso het Anglia Proficiency examen, wat gelijk is aan het niveau van CFE.
Inhoudelijk zijn de Cambridge en IB- examens totaal anders. Cambridge gaat uit van een second language (je ‘niet moedertaal’), waarbij de lezen, luisteren, spreken, schrijven en use of English worden getoetst. Bij IB English L&L wordt de Engelse taal toegepast getoetst in de vorm van essay writing, papers en spreekvaardigheid aan de hand van de Engelse taal en literatuur, waarbij de kritische, analytische vaardigheden altijd belangrijk zijn. Juist deze vaardigheden zijn een enorme pré bij de vervolgstudies.
Mijn zoon/dochter is tweetalig of Engelstalig opgevoed. Wordt de achterstand van het Nederlands niet te groot?
Als Tweetalige school worden we nauwlettend in de gaten gehouden of het Nederlands van onze Tweetalige leerlingen wel goed genoeg is. De eis is dat ze niet onder het landelijke gemiddelde bij het centrale examen mogen scoren. Voor een native/Tweetalig opgevoede leerling houden we het Nederlands extra goed in de gaten. Mochten er hiaten in het Nederlands ontstaan zal er extra hulp geboden worden.
Wat houdt Cambridge Engels op het JTC precies in?
Bij Cambridge Engels krijgen de leerlingen, bovenop hun reguliere lessen, één uur extra Engels per week. Daarnaast wordt er in leerjaar 1 en 2 een praktijkuur in het Engels gegeven. Dit wordt afgewisseld door de Lichamelijk Opvoeding, Kunst en Muziek. Deze lessen komen in plaats van een KWT uur. De kinderen die kiezen voor Cambridge Engels zitten verspreid in verschillende klassen. Ze worden geclusterd voor de lessen die in het Engels worden gegeven. Eén keer per jaar wordt een reis georganiseerd naar een Engelstalige bestemming.
Welke leerlingen kunnen voor Cambridge Engels kiezen?
Leerlingen uit Havo/Vwo, Mavo/Havo en Mavo brugklas. Leerlingen met een vwo advies kunnen niet kiezen voor Cambridge Engels. Die kunnen het tvwo volgen.
Wat wordt verwacht van leerlingen die voor Cambridge Engels kiezen?
Vanaf de eerste dag wordt er alleen maar Engels gesproken in de klas. Dit geldt voor alle vakken die in het Engels worden gegeven. Leerlingen die het te moeilijk vinden om Engels te spreken en vooral te verstaan moeten er wel goed over nadenken of ze de extra uitdaging aan willen gaan. Iedereen is welkom zolang ze bereid zijn om Engels te spreken en af en toe huiswerk te maken bij het extra uur Engels.
Wat doen we tijdens het eerste jaar Cambridge Engels?
Tijdens het eerste jaar, is het doel van het extra uur Engels de leerlingen vertrouwd te maken met de taal, door te werken aan hun communicatieve vaardigheden. Ze bereiken dit door mee te doen aan projecten waar ze de kans krijgen om de grammatica die ze in de reguliere lessen krijgen te oefenen, terwijl ze hun spreekvaardigheid en woordenschat verbeteren. Huiswerk wordt af en toe gegeven. Leerlingen krijgen geen cijfer voor het extra uur Engels. Ze krijgen wel een certificaat als ze een project afgerond hebben. Als alle certificaten behaald zijn en genoeg inzet is getoond, mag de leerling naar jaar 2 van Cambridge Engels.
De inzet wordt gemeten door middel van een OVG kolom in magister in module 1,2, en 3. Zowel de leerkracht van Cambridge en de leerkracht van het extra vak mogen hun beoordeling zichtbaar maken om een goed beeld te geven over de leerlingen. De inzet wordt gemeten door het observeren van het Engels spreken in de klas en het serieus nemen en op tijd inleveren van de opdrachten. Mocht er niet voldoende inzet worden getoond en de leerling 3 onvoldoendes hebben gekregen, zal hij/zij niet meer mee op reis kunnen gaan en ook zal de leerling niet deel mogen nemen aan Cambridge klas 2 voor Havo leerlingen. Er zal dus een GO/NO GO moment plaatsvinden halverwege module 3 waar dit besproken zal worden tijdens de rapportvergaderingen en gecommuniceerd worden met de leerling via de mentor.
Het is belangrijk te weten dat als een leerling bevorderd is naar Vwo 2, het Cambridge Engels vervalt. De leerling heeft dan wel de keuze om naar Tvwo 2 over te stappen waar heel veel vakken in het Engels gegeven worden.
Wat doen we tijdens het tweede jaar Cambridge Engels?
Het tweede jaar Cambridge Engels is alleen mogelijk voor Havo 2 en Mavo 2 leerlingen. Vwo 2 leerlingen kunnen in aanmerking komen voor Tvwo 2.
In het tweede jaar gaan de leerlingen trainen voor het Cambridge English examen. Alle vaardigheden worden getraind met een methode en geëvalueerd met oude Cambridge examens. Er zullen weer geen cijfers worden gegeven voor het extra uur Engels. Leerlingen krijgen wel huiswerk en moeten kunnen aantonen dat ze de stof voldoende beheersen om mee te kunnen doen met het derde jaar Cambridge Engels. De OVG kolommen worden hier ook gebruikt om de inzet van de leerlingen te meten. Docenten kunnen hierdoor bepalen of de leerling genoeg inzet heeft getoond om op reis te kunnen gaan en of ze bevorderd kunnen worden naar het derde jaar Cambridge. Er zal dus een GO/NO GO moment plaatsvinden halverwege module 3 waar dit gecommuniceerd wordt tijdens de rapportvergaderingen en met de leerling via de mentor.
En wat gaan we in het derde jaar Cambridge Engels doen?
In het derde jaar wordt er onder andere weer getraind voor Cambridge English. Alle vaardigheden worden getraind met een Cambridge methode en geëvalueerd met oude Cambridge examens. Er zullen geen cijfers worden gegeven voor het extra uur Engels. Leerlingen krijgen wel huiswerk als ze bepaalde onderdelen niet afronden in de les.
Voldoende inzet wordt hier ook door OVG gemeten. Mochten de leerlingen niet voldoende inzet tonen, riskeren ze om niet mee te mogen op reis. Dit wordt bepaald halverwege de derde module waar een GO/NO GO evaluatie plaats zal vinden.
Aan het einde van het jaar zal het mogelijk zijn om het First Certificate in English (FCE) te behalen voor de sterkere leerlingen. Eén niveau lager, de Preliminary English Test (PET) zou ook een optie zijn voor leerlingen. Deze examens zijn niet verplicht en er zijn kosten aan verbonden.
Na het afronden van het derde jaar Cambridge les, wordt een JTC Cambridge Certificate uitgereikt aan al de leerlingen die de extra lessen succesvol hebben afgerond.
Wat is het programma van Cambridge Engels in de bovenbouw?
Leerlingen in de hogere leerjaren worden in de gelegenheid gesteld om een officieel Cambridge examen te doen: Cambridge First Certificate , Advanced óf Proficiency . Een KWT uur zal beschikbaar gemaakt worden voor de leerlingen die feedback en begeleiding willen krijgen bij het trainen voor het examen. De docent Engels zal adviseren hoe groot de kans van slagen is en of de leerling aanvullend zal moeten oefenen. Deelname aan die examens is uiteraard niet verplicht en er zijn kosten aan verbonden.
Mavo-leerlingen die in de onderbouw met goed gevolg de Cambridge lessen hebben doorlopen, worden besproken om te bepalen of zij het Engels examen op HAVO-niveau zouden kunnen doen.
Havo-leerlingen die in de onderbouw met goed gevolg de Cambridge lessen hebben doorlopen, worden besproken om te bepalen of zij het Engels examen op VWO-niveau zouden kunnen doen.
Wat is de meerwaarde van een Cambridge-diploma?
Een Cambridge-diploma is een gangbaar toelatingscriterium bij inschrijving voor een universitaire studie of hogeschool in Nederland waarbij Engels de voertaal is. Veel buitenlandse universiteiten verplichten zelfs buitenlandse studenten die zich willen inschrijven in bezit te zijn van een CPE-diploma (of een hoge score op een CAE-diploma).
Wat houdt “JTeCh” in?
Als je kiest voor het Jan Tinbergen College, kun je kiezen voor “JTeCh” opleiding plus. JTeCh laat leerlingen kennis maken met de 7 werelden van techniek hierin laten we zien dat techniek overal is. Van de MRI-afdeling van het ziekenhuis tot een boorplatform op zee, en van innovatieve transportmiddelen tot theaterverlichting: overal zijn technici nodig. Er komen steeds meer technische functies bij en er is volop werk in de technische sector. Een app die al je sportprestaties via sensoren bijhoudt en je meteen advies geeft? Robots die jouw huishoudklusjes doen? Een vers ‘geprinte’ pizza uit je eigen keuken? Je zou het misschien niet verwachten, maar ook dát is techniek! Of je nu graag ongestoord aan een apparaat sleutelt of liever met mensen werkt, steeds meer heb je met techniek te maken. De 7 Werelden van Techniek zijn leidend in de projecten.
Het vak heet ‘Onderzoeken en Ontwerpen’ en dat is precies wat je gaat doen. Je krijgt een uitdagend probleem (vaak van een bedrijf of een instelling), je gaat nadenken, analyseren, meten. En als je denkt een oplossing gevonden te hebben, dan ga je die uitvoeren. Door een prototype te maken, een maquette of presentatieposter, maar het liefst een werkend exemplaar. Want échte oplossingen voor échte vraagstukken: daar komt het op aan bij J-TeCh: DENKEN én DOEN.
Moet ik al veel ervaring hebben in technologie?
Hoe veel lesuren heb je JTeCh?
In het eerste en tweede jaar heb je 4 lesuren JTeCh in de week. In klas 3, 4,5 en 6 heb je 3 lesuren JTeCh in de week.
Kun je JTeCh combineren met Tickets?
JTeCh kun je niet volgen in combinatie met een ticket. Je kan JTeCh en TVWO wel beide volgen. JTeCh lessen vallen tegelijk met de ticket lesuren.
Hoelang duurt JTeCh?
JTeCh start in klas 1 dan heet het vak O&O, dit volg je t/m klas 3. Dat betekent, dat als je JTeCh kiest je dan het vak 3 schooljaren volgt. Na klas 3 kun je kiezen of je ermee doorgaat in de bovenbouw. Dan heet het vak NLT. Jtech kun je dus volgen tot en met je eindexamen.
Voor welk Niveau is JTeCh?
JTeCh kun je volgen als je in een HAVO, VWO of TVWO-klas zit. Zit je in een MAVO-klas dan hebben we MavoToDo.
Mijn kind zit in een Mavo-Havo klas (MH-klas) kan hij/zij JTeCh volgen?
Kom je op het JTC terecht in een Mavo-Havo (MHklas) dan kan je JTeCh volgen. In een Mavo-Havo klas volg je lessen op HAVO-niveau.
Mijn kind zit in een Mavo-Havo klas (MH-klas) kan hij/zij MavoToDO volgen?
Wil je MavoTodo kiezen in de MHklas dan kan dit niet, omdat de insteek is dat je de Havo gaat doen. Blijkt aan het eind van het jaar dat het toch Mavo wordt, dan moet je stoppen met je JTeCh en kun je een ticket kiezen, waaronder MavoToDO.
Kun je instromen bij JTeCh?
Ja, bij JTeCh kun je tussentijds instromen.
Kun je stoppen bij JTeCh?
Als JTeCh een verkeerde keus was, kun je aanvragen om aan het einde van het schooljaar te mogen stoppen met JTeCh, dit doe je bij de teamleider. Tussentijds is niet mogelijk ivm organisatorische zaken.
Wat leer/doe je bij JTeCh?
Bij JTeCh krijg je 3 grote projecten in een schooljaar uit de 7 werelden van techniek. Bij een groot project hebben we een opdrachtgever die een probleem voorlegt en de leerlingen gaan in teams van ca. 4 personen aan de slag om het probleem op te lossen. Hier werk je ca. 7 lesweken aan. Dan presenteer je je oplossing aan de opdrachtgever.
Een project bestaat uit verschillende fases: “oriënteren”, wat weet je team er al van. “Onderzoeken” welke oplossingen bestaan er al. Wat is een mogelijke oplossing. “Ontwerpen ”oplossing bedenken en ontwerpen. “Prototype ”het maken van een prototype: maquette, presentatie, je maakt een voorbeeld van je oplossing. “Presenteren ”je presenteert je oplossing aan de opdrachtgever.
Wordt er ook aandacht gegeven aan het aanleren van vaardigheden?
Naast de grote projecten heb je korte projecten (flitsprojecten). In deze korte projecten leren we je vaardigheden aan zoals bijvoorbeeld: zoeken op internet, onderzoeken doen, experimenten doen, zagen, boren, programmeren, 3d tekenen, 3d printen, arduino, en zo nog veel meer.
Werk je alleen of in groepjes aan een project?
Bij JTeCh werk je vrijwel altijd in groepjes/teams, hierdoor leer je samenwerken. Zo leer je van elkaar en met elkaar.
Slaat de tech in JTeCh alleen op technologie?
JTeCh is een Bètavak: van medische toepassingen tot automatisering, van bruggen ontwerpen tot tentoonstellingen inrichten. Voor al die opdrachten moet je een paar dingen goed leren: samenwerken, planningen maken, brainstormen en in groepjes vernieuwende dingen bedenken, presenteren. Je krijgt geen proefwerken bij dit vak: je cijfers worden bepaald door de presentaties en oplossingen die je met je groepje aanlevert. Soms best lastig, maar altijd leuk en uitdagend.
Wat voor soort opdrachten/onderwerpen komen er aan bod bij JTeCh?
- Een instrument bedenken voor een dierenarts, om de mond van een paard open te houden?
- Een nieuw soort sla kweken, die geen last heeft van schimmels?
- Een robot bouwen en programmeren?
- Een 3D-ontwerp maken in de computer, en die dan ook nog uitprinten?
- Of nog veel vreemdere opdrachten …
Hoe zou je een JTeCh leerling kunnen omschrijven?
Een JTeCh leerling houdt van onderzoeken en samenwerken. Vind het leuk om nieuwe dingen te bedenken, heeft lef en interesse in technologie. Techniek wordt steeds belangrijker. En Nederland krijgt steeds meer behoefte aan mensen die op een creatieve manier techniek kunnen toepassen in het dagelijks leven. Wie weet is J-TeCh de start van een carrière die eindigt in de architectuur, of in de ICT, of in de medische wetenschap, of in wetenschappelijk onderzoek, of in de transportsector, of in de bouw, of … is het wat voor jou?
Ga je ook wel eens op excursie?
JTeCh gaat minimaal 2x per jaar op excursie. Op het JTC organiseren we 2x per jaar een ticketdag, omdat JTeCh tegelijk valt met de ticketlessen gaan wij ook op die dag op excursie. Daarnaast zullen we in de lessen opdrachtgevers uitnodigen en zullen we soms ook het bedrijf bezoeken. Daarnaast halen we ook workshop naar school, die in de JTeCh les zullen plaats vinden.
Wat kost de opleiding JTeCh?
Op dit moment kost de JTeCh opleiding 100 euro per jaar. Dat is inclusief excursies en workshops.
Direct naar
Laatste nieuws
CONTACT
Burgemeester Schneiderlaan 2
4706 EZ Roosendaal