





Mentoren en coaches
Het JTC is een zorgzame school waar we het belangrijk vinden dat alle leerlingen zich gezien en veilig voelen en de juiste ondersteuning ontvangen. Dit streven begint in de brugklas en loopt door tot en met de examenklas. Wat een leerling nodig heeft staat centraal, en daarbij werken we intensief samen met leerlingen, ouders en school. Onze mentoren en coaches spelen hierin een belangrijke rol, net als de teamleiders en leerlingcoördinatoren. Deze contactpersonen zijn per afdeling terug te vinden op onze website.
We bieden ondersteuning op maat, waarbij we rekening houden met de draagkracht van de docenten en de mogelijkheden binnen onze organisatie. Ons uitgangspunt is dat leerlingen zoveel mogelijk deelnemen aan de lessen en niet apart worden gezet. We willen hun zelfredzaamheid vergroten en bijdragen aan een stevige basis voor hun persoonlijke en sociale groei, zodat zij opgroeien tot evenwichtige jongvolwassenen.
We denken graag in mogelijkheden als het gaat om ondersteuning, maar we erkennen dat er grenzen zijn aan wat haalbaar is. In sommige situaties kunnen we niet aan de ondersteuningsbehoeften voldoen en zijn we handelingsverlegen, wat kan betekenen dat we leerlingen niet kunnen plaatsen. Ook speelt het aantal leerlingen met een ondersteuningsvraag in een klas een rol in de zorgzwaarte. Aangezien we de aandacht voor alle leerlingen, inclusief reguliere leerlingen, willen waarborgen, kunnen we op basis van het aantal aanmeldingen en de zorgzwaarte soms besluiten dat plaatsing op onze school niet mogelijk is.
Ondersteuningsteam
Het ondersteuningsteam staat klaar om vragen te beantwoorden over sociaal-emotionele ontwikkeling, ondersteuningsbehoeften en welzijn. Is er een hulpvraag, dan kan de mentor deze doorgeven aan het ondersteuningsteam. Ouders kunnen contact opnemen met de ondersteuningscoördinator voor vragen of ondersteuning.
Ons ondersteuningsteam bestaat uit
- Ondersteuningscoördinator
- Pedagogisch medewerkers
- Conrector met ondersteuning in de portefeuille
Daarnaast werkt het ondersteuningsteam samen met externe partners zoals het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) van de gemeente, leerplichtambtenaren, jeugdverpleegkundigen en artsen van de GGD.
Huiswerkklas
Voor leerlingen uit klas 1, 2 en 3 biedt het JTC de huiswerkklas aan. In een rustige omgeving kunnen leerlingen, zonder vakinhoudelijke begeleiding, werken aan hun huiswerk. Wel is er een huiswerkbegeleider aanwezig die zorg draagt voor de rust, ondersteuning biedt bij het maken van een planning en eenvoudige inhoudelijke vragen kan beantwoorden De huiswerkklas is kosteloos en vrijwillig, maar bij aanmelding voor 10 weken wordt aanwezigheid verwacht. Aanmelden kan via huiswerkklas@jtc-roosendaal.nl. Voor bovenbouwleerlingen loopt eventuele huiswerkbegeleiding via de teamleider.
Peer-Tutors
Peer-tutoring betekent dat ouderejaarsleerlingen hun jongere schoolgenoten helpen bij het leren. Het JTC bemiddelt tussen jongerejaars- en ouderejaarsleerlingen voor peer-tutoring. De school geeft richtbedragen voor een vergoeding.
Uiteraard is de mogelijkheid tot tutoring altijd afhankelijk van de vraag of ouderejaars belangstelling hebben om het te verzorgen – de school kan niet garanderen dat er altijd (snel) een tutor beschikbaar is. Het JTC verzorgt samen met Fontys-lerarenopleidingen een eendaagse scholing voor peer-tutors, zodat zij de elementaire vaardigheden voor het geven van bijles hebben.
Leerlingen en tutors maken onderling verdere afspraken. We stellen op school een werkplek ter beschikking waar de begeleiding kan plaats vinden. We zijn verder niet verantwoordelijk voor de afspraken of de inhoud van de tutoring. Doelstelling is dat de leerling na enige tijd zelf alleen het vak kan volgen en bestuderen. Als dat niet het geval is, ligt er de vraag of het vak voor de leerling niet structureel te moeilijk is en kan een gesprek tussen de leerling, ouders en de vakdocent of de mentor nuttig zijn, om samen na te denken over de toekomst.
TopTutors
Passend onderwijs
Op het JTC bieden we passend onderwijs aan alle leerlingen die bewezen capaciteiten hebben om een opleiding bij ons (mavo, havo of vwo) te volgen in klassen van 25-30 leerlingen. We zetten ons maximaal in om passend onderwijs te realiseren en informeren ouders en leerlingen hierover in ons Schoolondersteuningsprofiel.
Dit profiel beschrijft de drie ondersteuningsniveaus op het JTC
- Basisondersteuning: de standaard begeleiding die elke leerling kan verwachten, zoals aanpassingen in ons rolstoelvriendelijke gebouw en faciliteiten voor medische zorg.
- Breedteondersteuning: extra hulp binnen de school voor leerlingen die aanvullende begeleiding nodig hebben.
- Diepteondersteuning: ondersteuning die zo intensief is dat een andere schoollocatie binnen ons samenwerkingsverband wellicht beter past.
Als extra begeleiding nodig is, helpt ons samenwerkingsverband, SWV Roosendaal, met specialistische kennis of ondersteuning. Ouders kunnen het ‘Individueel Arrangement’ aanvragen voor specifieke hulp. Wanneer passend onderwijs op het JTC niet mogelijk is, helpen wij bij het vinden van een geschikte school.
Decanen
Decanen helpen leerlingen bij het oriënteren op beroepen en/of vervolgopleidingen en helpen bij de daarop volgende keuze voor profielen en vakken. In klas 3HV worden vakken gekozen voor klas 4, met voorlichtingsbijeenkomsten in november voor de leerlingen en hun ouders. Op de mavo vindt in klas 3 begeleiding plaats bij de keuze van examenvakken, en in klas 3 en 4 ligt de focus op beroeps- en studiekeuze. In klas 4, 5 en 6HV is er begeleiding bij de keuze voor vervolgonderwijs, zodat leerlingen zich kunnen oriënteren op meerdere opleidingen. Via de decaan ontvangen leerlingen en ouders uitnodigingen en informatie over diverse voorlichtingsactiviteiten.