2018 Folder leerlingen

MAVO-ToDo

Met ingang van schooljaar 2018-2019 heeft het JTC een nieuw ticket voor leerlingen mavo: Mavo-ToDo. ToDo staat voor: Techniek, onderzoek, Design, ontwerp. ToDo staat óók voor praktische invulling, met je hoofd én je handen bezig zijn, nadenken én maken. Het vak lijkt dus wel op JTeCh dat het JTC al jaren voor havo en vwo aanbiedt, maar de nadruk ligt meer op het uitvoeren en zélf maken van dingen.

Voorbereiden op het mbo

Er zitten in MAVO-ToDo aspecten in uit allerlei mbo-richtingen: aspecten van zorg en welzijn, problemen uit de procestechniek en andere onderwerpen op de grens van techniek en maatschappelijke activiteit, onderwerpen uit ICT zoals webdesign en digitaal ontwerpen, opdrachten uit natuur en milieu. Mavo-leerlingen merken zo vanzelf welke werkvelden hen het meest inspireren, waar hun kracht ligt, en daarmee ook welke vervolgopleidingen bij hen passen.

De inhoud

Elk jaar doen we mee aan minimaal één wedstrijd met andere scholen, dat daagt uit en helpt om te gaan met een stukje druk op presteren. Er jaar zijn er ook opdrachten die worden gegeven en begeleid door opdrachtgevers van buiten de school, daarvan leren leerlingen om te luisteren naar opdrachtgevers en daar rekening mee te houden. Opdrachtgevers zullen natuurorganisaties zijn, bedrijven die leerlingen productontwikkeling laten doen, of instellingen waarvoor leerlingen met hun creativiteit kunnen bijdragen aan hulp bij problemen.

Een greep uit de activiteiten:

  • meedoen aan de First lego-league wedstrijd: een robot bouwen en die programmeren
  • onderzoek doen aan de kwaliteit van drinkwater en water in de natuur, nadenken over hoe we de natuur schoner kunnen maken, onderzoek doen in samenwerking met NatuurPodium
  • goede tandpasta en/of lipgloss maken
  • op de computer ontwerpen van mode of grafische ontwerpen, of 3D-ontwerpen maken en uitvoeren op de 3D-printer van het JTC

Organisatie

Mavo-ToDo is met ingang van schooljaar 2018-2019 één van de Tickets die het JTC aanbiedt. We roosteren één middag per week in waarin je met het ticket bezig bent, je zit dan met leerlingen uit andere klassen in één ToDo-groep. De kosten van Mavo-ToDo zijn gelijk aan die van andere tickets.